ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εσπερινός της εορτής του Τιμίου Σταυρού στο ιστορικό Παρεκκλήσιο έναντι Νοσοκομείου

   ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

   από τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Τιμίου Σταυρού που τελέστηκε χτες βράδυ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναθαναήλ στο φερώνυμο ιστορικό παρεκκλήσιο

   απέναντι από το Νοσοκομείο Κω.

   Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της εορτής και έστειλε μήνυμα αγάπης χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ των ανθρώπων (φυλετικούς ή θρησκευτικούς) μιας και είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού και Πατέρα όπως τόνισε.

   Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

   Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου;

   Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

   Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

   Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ' εξοχήν "όπλον κατά του διαβόλου".

   Ορισμένοι Συναξαριστές, αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους

    

   • Τελευταία Ενημέρωση: 15/9/2012 9:14:20 πμ
    Λέξεις κλειδιά: Τιμιος Σταυρος,εορτη Τιμιου Σταυρου,εορτη του Τιμιου Σταυρου,παρεκκλησιον Τιμιου Σταυρου
   ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
   $count Σχόλια
   Γράψτε το σχόλιο σας
   Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης
   Όνομα Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
   Σχόλιο (Γράψτε το μήνυμά σας μέχρι 500 χαρακτήρες)Το πεδίο είναι υποχρεωτικό